Βρεθήκαμε με τον Δημήτρη, για ακόμη μια φορά σε έναν χώρο «ιερό» για την μπύρα. Σε μια «ιερή» διαδικασία, δεν μπορείς να μιλήσεις. Στα διαλείμματα όμως του 2ου Διαγωνισμού Homebrewing της Septem Microbrewery, στο Ωρολόγιο, βρίσκαμε την ευκαιρία να τα πούμε, τόσο για τον διαγωνισμό και την συμμετοχή του, όσο και για την μπύρα γενικά. Ακολουθούν ορισμένες απ τις κουβέντες που ανταλλάξαμε, με έναν ακόμα οικο-ζυθοποιό.
Δημήτρης Λαδόπουλος: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την οικιακή ζυθοποίηση το 2011 όταν είδα μία διαφήμιση σε ένα ξένο site ότι μπορείς να φτιάξεις μπύρα στο σπίτι σου. Μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα, «κόλλαγε» και με ότι έχω σπουδάσει και έτσι έψαξα και βρήκα αντίστοιχα μαγαζιά homebrewing στην Ελλάδα και ξεκίνησα.
ΔΛ: Η πρώτη μου συνταγή ήταν μία Pils με έτοιμο kit και τον βασικό εξοπλισμό που τον χρησιμοποίησα στην κουζίνα μου.
ΔΛ: Μία αγαπημένη μου συνταγή είναι και η Pacific IPA που έστειλα στο φετινό διαγωνισμό Homebrew της Septem, μία India Pale Ale με λυκίσκους Νέας Ζηλανδίας και ξύσμα από περγαμόντο.
ΔΛ: Σίγουρα οι διαγωνισμοί σε καλούν να βάλεις τα δυνατά σου και σου δίνουν κίνητρο να βελτιωθείς.
ΔΛ: Τίποτα από τα παραπάνω. Είμαι απλά ένας φίλος της μπύρας που κάνει το χόμπι του.
ΔΛ: Οι αρωματικοί λυκίσκοι (από Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και τα ξύσματα εσπεριδοειδών.
ΔΛ: Δεν έχει χρειαστεί να πάω εξωτερικό για ανταλλαγή απόψεων καθώς υπάρχει το internet και αντλώ πληροφορίες από εκεί ή ανταλλάζω απόψεις μέσω φόρουμ για οικο-ζυθοποιία.
ΔΛ: Θεωρώ ότι το επίπεδο των homebrewers θα ανέβει και άλλο τα επόμενα χρόνια. Αυτό φαίνεται και στους διαγωνισμούς homebrewing που κάθε χρόνο το επίπεδο ανεβαίνει αλλά και στο ότι πολύς κόσμος θέλει να ασχοληθεί ή να βελτιωθεί περαιτέρω. Γενικότερα η οικιακή ζυθοποιία είναι ακόμα στην αρχή της στην Ελλάδα και έχει περιθώριο να ανέβει και να γίνουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που ενδεχομένως να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην Ελληνική μικροζυθοποιία.
Σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν τους λέω να ξεκινήσουν γιατί είναι ένα πολύ δημιουργικό χόμπι!
ΔΛ: Η πρώτη φορά που ήπια μπύρα στη ζωή μου ήταν Kaiser με τους γονείς μου σε μικρή ηλικία σε ταβέρνα. Νομίζω ότι κάπως έτσι ήταν η πρώτη εμπειρία όλων μας με την μπύρα σε αυτή την ηλικία.
Το τελευταίο διάστημα μου αρέσουν οι αμερικάνικες IPA και Pale Ale με την πολυπλοκότητα των αρωμάτων από τους λυκίσκους καθώς και οι Porter/Stout που είναι διαχρονική αξία.
ΔΛ: Έχω σπουδάσει Τεχνολογία Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθήνας και δουλεύω σε μια εταιρεία Ά υλών αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής στις πωλήσεις και στην τεχνική υποστήριξη. Στο σπίτι κυρίως ασχολούμαι με την κόρη μου σαν νέος χαζομπαμπάς. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει να μαθαίνω για την μπύρα (σεμινάρια, βιβλία, inetrnet).Κυρίως πράγματα που αφορούν την γευσιγνωσία της, το ταίριασμα με φαγητό και τις τεχνικές παρασκευής της.
*** Ο Δημήτρης Λαδόπουλος, είναι Τεχνολόγος Τροφίμων, ζει στο Ζωγράφο και νιώθει χαζομπαμπάς.
Ο Νικολά Ραδίσης, είναι ο ιδρυτής του BeerBartender και κύριος αρθρογράφος του beerbartender.gr. Είναι Σύμβουλος Μπύρας και επιμελείται την λίστα μπύρας και αρθρογραφεί σχετικά μ' αυτή, στο House of Wine. Είναι μέλος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος, του British Guild of Beer Writers και της CAMRA.
2014 BeerBartender - All Rights Reserved. Designed by Bliss Creative | Developed by BeerLab