Οι θερμοκρασίες είναι πλέον καλοκαιρινές και η διάθεση να trip-άρουμε στην ενδοχώρα είναι ακόμη πιο έντονη. Μιας και είναι περίοδος πανελληνίων, σκέφτηκα να σε ταξιδέψω σε δύο γνήσιες φοιτητουπόλεις αλλά και έδρες 2 ελληνικών ζυθοποιείων που μας έχουν προσφέρει τίτλους και τιμητικές διακρίσεις με τις μπύρες τους. Αναφέρομαι στις Σέρρες και την Κομοτηνή!
Λογικά μιλάμε για ένα long-weekend (άσε την άδεια για τις μεγάλες ζέστες) αν ταξιδέψεις με αυτοκίνητο είναι πολλά τα χιλιόμετρα και λίγες οι μέρες γι’ αυτό συγκεντρώσου στον στόχο! Ξεκινάς πολύ (ΠΟΛΥ!) πρωί εφοδιασμένος με τα απαραίτητα που θα σου εξασφαλίσουν λίγες στάσεις για τα βασικά… αν επιλέξεις να ταξιδέψεις αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια κράτηση εισιτηρίου και ένα car rental από εκεί!
Πρώτος προορισμός μας οι Σέρρες. Λογικά είναι Παρασκευή (εάν τελικά κατάφερες να κοτσάρεις μονοήμερη αδειούλα) και φτάνεις μετά από περίπου 7 ώρες ταξιδιού (σου υπολογίζω και τις στάσεις). Απ’ τα πρώτα πράγματα που συναντάς, πεζοδρόμους με όμορφα μαγαζάκια, ταβερνάκια και στέκια που κατακλύζονται από παρέες φοιτητών. Μια ολοζώντανη πόλη ζεστή και φιλόξενη έτοιμη να σου αποδείξει ότι η νεολαία εδώ περνάει φοβερά όλες τις ώρες μιας και δεν υστερεί σε τίποτα έναντι των μεγαλουπόλεων. Όσο για τις ντόπιες γαστριμαργικές απολαύσεις επίσης πλούσιες. Η Σερραϊκή γη πλούσια και ευλογημένη, χαρίζει αγαθά που ξεχωρίζουν για την ασύγκριτη γεύση και ποιότητά τους. Εξαιρετικής ποιότητας Σπιρουλίνα που παράγεται στη Νιγρίτα. Αξεπέραστης νοστιμιάς αλλαντικά. Ονομαστά είναι τα λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς , ο καβουρμάς Κερκίνης (από κρέας βουβαλιού και μοσχαρίσιο). Ιδιαίτερη θέση στο Σερραϊκό τραπέζι έχουν και τα γλυκά με το Τουλουμπάκι και τον Ακανέ να ξεχωρίζουν αλλά και η μπουγάτσα με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση γλυκιά ή αλμυρή.
Αξίζει μια βόλτα στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, το ωραιότερο πάρκο των Σερρών με την τεχνητή λίμνη που αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Τα αξιοθέατα του Νομού ιδιαίτερα και πολύ ενδιαφέροντα. Επιγραμματικά σου λέω αν έχεις μια μέρα στη διάθεσή σου ότι αξίζει να επισκεφθείς, τα Λουτρά Σιδηροκάστρου, τη Λίμνη Κερκίνη, το Σπήλαιο Αλιστράτης και το φαράγγι Αγγίτη.
Στις πανέμορφες Σέρρες, λοιπόν μια ακόμη ελληνική μπύρα μας έκανε πολύ περήφανους!
Η Voreia Stout (αποτέλεσμα του συνδυασμού έξι διαφορετικών βυνών κριθαριού και της προσθήκης ατόφιου ελληνικού κριθαριού, ενώ χρησιμοποιείται και σοκολάτα Valhrona στην παραγωγή της) κέρδισε το “Bronze Medal” στο διεθνή διαγωνισμό “Brussels Beer Challenge”.
H Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος “Siris MicroBrewery” ιδρύθηκε το 2013 από μια παρέα που λατρεύει τις καλές μπύρες και τα γαστρονομικά ταξίδια. Οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε ένα διώροφο κτίριο στεγασμένης επιφάνειας 800τμ, ενώ για την ολοκλήρωσή τους χρησιμοποιήθηκε ένας υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος και εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα στα προϊόντα της. Επιλέγοντας τις καλύτερες ποιοτικά βύνες και ποικιλίες λυκίσκου από όλο τον κόσμο δημιούργησαν μια πρωτότυπη Pilsner, μια I.P.A., μια Wit, την βραβευμένη Stout και πολύ πρόσφατα μια Smoked Amber Ale (καπνιστή). Μπύρες με αρώματα και πλούσια γεύση που απευθύνονται στους απανταχού εραστές της μπύρας…
Σάββατο και μετά τις πρωινές σου βόλτες στην πόλη, έεεεεφυγες για Κομοτηνή, τη γενέτειρα της μπύρας «Βεργίνα».
Η ζύμωση για να δημιουργηθεί η μπύρα Βεργίνα και η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, ξεκίνησε από τον Δημήτρη Πολιτόπουλο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η νέα τότε μπύρα «Βεργίνα», ήταν ένα προϊόν από μια ελληνική εταιρεία, από ελληνικές πρώτες ύλες, από ελληνικά χέρια! Σήμερα η «Βεργίνα» έχει δημιουργήσει μια εκτενή γκάμα εταιρικών σημάτων όπως η «Βεργίνα Κόκκινη», η «Βεργίνα Πορφύρα» και η «Βεργίνα Weiss».
Μας έκανε και αυτή περήφανους, στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό μπύρας του κόσμου. Στα International Brewing Awards που διεξάγονται ανά διετία από το 1886 στην Μεγάλη Βρετανία, η ελληνική μπύρα Βεργίνα Weiss, απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Speciality Wheat Beer για το 2013.
Να σου δείξω όμως και την πόλη της. Εδώ η φοιτητική αύρα είναι διάχυτη και δίνει ανεξάντλητη ζωντάνια! Βολτάροντας, εικόνες και αρώματα πλημυρίζουν τις αισθήσεις: καφές, μπαχάρια, λουκούμια, βιτρίνες με σιροπιαστά, στραγαλατζίδικα, χαλκωματάδικα, τενεκετζίδικα και μαχαιράδικα. Ένα χαρμάνι λαών και πολιτισμών σε βάζει στον μαγικό του κόσμο με την πρώτη επαφή. Η Παλιά Αγορά γραφική, ζει σε έντονους ρυθμούς λόγω των τουριστικών μικρομάγαζων με παραδοσιακά προϊόντα. Δεν φεύγεις απ’ την πόλη αν δεν δοκιμάσεις τούρκικα γλυκά, λαχματζούν και παραδοσιακή ψημένη αραβική πίτα με κιμά.
Ο εμπορικός πεζόδρομος της Βενιζέλου είναι για πιο χαλαρό απογευματινό καφέ και ψώνια. Η Λέσχη Κομοτηναίων (ένα νεοκλασικό κίτρινο κτήριο), η Τσανάκλειος Σχολή, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, μια γειτονιά που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής, γεμάτη αναμνήσεις από αλλοτινούς καιρούς. Η Πλατεία Ειρήνης και γύρω από αυτήν, must σημείο συγκέντρωσης με πολλές καφετέριες, bars, clubs και ρεμπετάδικα, αποτελεί πόλο έλξης του νεαρόκοσμου της πόλης. Για φάση «μπύρα στο χέρι», θα αράξεις γύρω από το σιντριβάνι της πλατείας και εναλλακτικά συνόδευσε την με το τοπικό «βρώμικο» που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μπουγάτσα σε ό, τι γεύση προτιμάς από σοκολάτα, μέχρι κιμά.
Ταξιδιωτικό σενάριο για «ήρωες χιλιομέτρων». Ίσως και να το σπάσεις σε δύο επισκέψεις σου – μια για κάθε πόλη – γιατί η αλήθεια είναι ότι και τα κέντρα των πόλεων αυτών αλλά και τα περίχωρα, έχουν πολλά να σου πουν και θέλεις 2-3 μέρες σε κάθε μια.
Ό,τι και να επιλέξεις οι Βόρειες αγαπημένες σε περιμένουν να τις γνωρίσεις καλύτερα!
Οδικώς
Αθήνα – Σέρρες ≈ 584 χλμ. – Διάρκεια≈ 5 ώρες 44 λεπτά
Διόδια≈ 30.25€
Σέρρες – Ξάνθη≈141 χλμ. – Διάρκεια≈ 2 ώρες 49 λεπτά
Ξάνθη – Κομοτηνή ≈ 49.4 χλμ. – Διάρκεια≈ 39 λεπτά
Διόδια≈ 2.4€
Κομοτηνή – Αθήνα≈ 747 χλμ. – Διάρκεια 7 ώρες 49 λεπτά
Διόδια≈ 37.45€
Αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη
Διάρκεια ≈ 55 λεπτά
Κόστος αεροπορικού εισιτηρίου από περίπου €100 με φόρους – με AEGEAN ή RYANAIR και περίπου €40 ανά 24ώρες το αυτοκίνητο. Οι τιμές αυτές μπορεί να αλλάξουν από την περίοδο που θα επιλέξετε να ταξιδέψετε ή να κλείσετε τα εισιτήρια σας.
Η Κατερινά Παπαδοπούλου, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των τουριστικών υπηρεσιών καθώς έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά πρακτορεία. Τις εμπειρίες της, θα συνδυάσει με την μπύρα, για να μας ταξιδέψει σε προορισμούς που έχουν σχέση με το αγαπημένο μας ποτό.
2014 BeerBartender - All Rights Reserved. Designed by Bliss Creative | Developed by BeerLab