Όταν αντικρίζω την Sierra Nevada Pale Ale, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι πρόκειται για μια τελειοποιημένη μπύρα, όνειρο και κόπο ενός φιλόδοξου homebrewer. Μετά από αμέτρητες αλλαγές στην συνταγή της, η τελική Pale Ale της Sierra Nevada, έχει μαγέψει το κοινό της μπύρας αρχικά στην πατρίδα της, τις ΗΠΑ και ακολούθως σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται μάλιστα μια από τις πηγές έμπνευσης και κίνητρο για οικοζυθοποιούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματική πορεία στην ζυθοποιία.
Η συνταγή της Pale Ale, θεωρείται από πολλούς, μια εκ των πρωτοπόρων μπυρών, που δημιούργησαν την τάση της American Pale Ale. Ο φιλόδοξος οικοζυθοποιός Ken Grossman, ιδρυτής της Sierra Nevada Brewing Company, αποτελεί σήμερα ίνδαλμα για πολλούς homebrewers αφού κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Τι έκανε όμως την διαφορά και τον οδήγησε στην επιτυχία; Εκτός από το πάθος και την αγάπη για την οικοζυθοποιία, το γεγονός ότι δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του. Η διαρκής αναζήτηση νέων βυνών και ποικιλιών λυκίσκου, ώστε οι μπύρες του να έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ήταν και είναι το βασικό συστατικό.
Από το 1970 μέχρι το 1980 ο Ken Grossman, αφιέρωσε τις ημέρες και τις «βρασιές» του ώστε αφενός οι μπύρες του να είναι ίδιες κάθε φορά και αφετέρου να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες του είδους. Ελάχιστες Pale Ale της Αμερικής, διέφεραν από τις κλασικές Βρετανικές. Αναζητώντας τον τρόπο για να κάνει την διαφορά πειραματίστηκε με τον λυκίσκο Cluster που εκείνη την εποχή, ήταν «στα καλά του». Κατάφερε μετά από πολλές δοκιμές κυρίως στον εξοπλισμό οικιακής ζυθοποιίας να φτιάξει την συνταγή που θα του προσέφερε πιο αγνά και καθαρά αρώματα και λιγότερη φυτικότητα, χρησιμοποιώντας έναν λυκίσκο που σήμερα είναι στις πρώτες προτιμήσεις πολλών ζυθοποιών και είχε εμφανιστεί αρκετά πρόσφατα στην αγορά, τον Cascade.
Sierra Nevada Pale, the pioneer of the American Pale Ale style. A beer you have to taste!! #sierranevada #paleale #apa #americanpaleale #ale #beer #usbeer #california #junofilter #beerbartender #beerbartendergr Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης BeerBartender (@beerbartendergr) στις Φεβ 1, 2016, 6:35πμ PST
Sierra Nevada Pale, the pioneer of the American Pale Ale style. A beer you have to taste!! #sierranevada #paleale #apa #americanpaleale #ale #beer #usbeer #california #junofilter #beerbartender #beerbartendergr
Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης BeerBartender (@beerbartendergr) στις Φεβ 1, 2016, 6:35πμ PST
Δοκιμάζοντας την Sierra Nevada Pale Ale, έχουμε μια αφροζύμωτη μπύρα με μεγάλης διάρκειας αφρό, λευκού προς κρεμ χρώματος. Πρόκειται για μια διαυγής μπύρα, υπάρχουν όμως κάποια πολύ μικρά υπολείμματα στο ποτήρι, ορατά στο μάτι, καθόλου αισθητά στο στόμα. Στο ποτήρι έχουμε μια κεχριμπαρένια μπύρα.
Αρωματικά έχουμε ένα υπέροχο μπουκέτο, που αποτελείται από ελάχιστη φυτικότητα (γρασίδι), φρούτα όπως ροδάκινο και εσπεριδοειδή που παραπέμπουν σε πορτοκάλι. Γευστικά μας χαρίζει μια ελαφρώς ψημένη βύνη, είναι τραγανή και ελαφρώς ξηρή. Το σώμα της είναι μέτριο. Αισθητό είναι το ανθρακικό της, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί σαν γλυκόπικρη. Προς το τέλος βγάζει λίγο λυκίσκο, το οποίο μας δίνει μια ενδιαφέρουσα πικρή επίγευση μέτριας έντασης και διάρκειας.
Η μπύρα παρήχθει για πρώτη φορά το 1980. Για την παραγωγή της αμερικάνικης ξανθιάς αφροζύμωτης, χρησιμοποιούνται για πικράδα οι λυκίσκοι Magnum και Perle, ενώ ολοκληρώνεται με Cascade. Στις βύνες χρησιμοποιούνται ξανθές (Pale) και καραμελένιες (Caramel). Ξεκινά με 13.1° plato και ολοκληρώνεται στα 2.8° plato, δίνοντας μας μια μπύρα στα 5.6% abv και 38 IBU. Για το σερβίρισμά της προτιμούμε ποτήρι τύπου Pint και ποτήρι Τουλίπα. Προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι μεταξύ 7ο C-9ο C. Η μπύρα ταιριάζει εξαιρετικά με λαχανικά και σαλάτες με εσπεριδοειδή. Συνοδεύει επίσης πικάντικα λουκάνικα και ψητά κρέατα.
Παράγεται στο Chinco στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από την Sierra Nevada Brewing Company. Στην Ελλάδα εισάγεται και διανέμεται από τον Δεκέμβριο του 2015, από την Unibräu, σε φιάλες των 330ml. Στο παρελθόν είχε εισαχθεί και από την Ok Athens.
Ο Νικολά Ραδίσης, είναι ο ιδρυτής του BeerBartender και κύριος αρθρογράφος του beerbartender.gr. Είναι Σύμβουλος Μπύρας και επιμελείται την λίστα μπύρας και αρθρογραφεί σχετικά μ' αυτή, στο House of Wine. Είναι μέλος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος, του British Guild of Beer Writers και της CAMRA.
2014 BeerBartender - All Rights Reserved. Designed by Bliss Creative | Developed by BeerLab